REVIEW : Theater Oostzijde met Schrijven aan een dode?

                                                                                Wendi Koster; spel en concept
                                                                                Janne IJmker; tekst, spel en concept
                                                                                Richard Jansen; muziek
                                                                                Rata Kloppenburg; eindregie
                                                                                Producent: Muziekcentrum Zwartewaterland,    

Schrijven aan een dode?’ is indringend en intiem muziektheater.

Afgelopen weekeinde speelde Theatergroep Oostzijde in Theaterschuur Linde de productie ‘Schrijven aan een dode?’ Een opmerkelijk stuk. Om te beginnen door de oorsprong van de productie. De beide actrices - Wendi Koster en Janne IJmker – hebben namelijk het leven van hun eigen oma als basis genomen voor het verhaal. En dan het deel van het leven dat oma te stellen had met opa, die mentaal zwaar beschadigd was teruggekomen uit krijgsgevangenschap, na de gevechten op de Grebbeberg in mei 1940. Met deze eigen geschiedenis maken ze de voorstelling persoonlijk en intiem. Ze gunnen zich echter ook de inbreng van fictieve elementen en gestileerde vormen, waardoor de voorstelling nergens vervalt in het doorbladeren van een familiealbum.

We zien de worsteling van Engel - zoals oma heet - met haar Egbert, in wie ze af en toe niks meer herkend van de vrolijke man waar ze voor de oorlog verliefd op was geworden. Die boer die nu gekweld over de akkers doolt. De man die ineens ontspoort als er een vliegtuig overkomt of er op oudejaarsdag met carbid wordt geschoten. Op een dag zo ernstig dat hij met een psychose moet worden opgenomen. Maar oma is een sterke vrouw. Met engelengeduld weet ze haar man stapje voor stapje wat meer terug te winnen. Een indringende geschiedenis.

De productie is aantrekkelijk opgezet in korte scenes – gelukkig niet chronologisch – waarin de jonge Engel en oudere Engel afwisselend het verhaal door de tijd weven. Regelmatig ook in dialoog met elkaar; een mooie vondst waarmee oma op zichzelf kan reflecteren.  

Musicus Richard Jansen voorziet de scenes van effectieve muziekfragmenten, die je vloeiend meenemen van de ene naar de andere episode en die het verhaal transformeren naar een geheel waarmee het drama van een opa en oma uit Tiendeveen een meer universele waarde krijgt. Met een variant op de slogan van Warchild: Je kunt een soldaat wel terugkrijgen uit de oorlog, maar hoe krijg je dan die oorlog uit de soldaat?  
                                                                                                                                             Jan Veenstra

Boekingen:
Wilt u deze voorstelling ook boeken voor uw theater of organisatie? Meer info: richard@mczwartewaterland / 06 5343 0307

Trailer bekijken? https://youtu.be/4a0QnytGc3g

Wagenspel: De wraak van Mina Koes

In het Dagblad van het Noorden van 30 augustus 2021 stond de volgende recensie: Jacques d'Ancona gaf het wagenspel vier sterren!